Uelementu Croatia

Najbolji vitamini za superbrzi rast kose

Najbolji vitamini za superbrzi rast kose

Želite da vaša kosa što pre naraste kako biste mogli da napravite frizuru kakvu želite? Ili vam kosa konstantno opada? Kakve god prirode bio vaš problem, rešenje uvek leži u vitaminima. Vitamini mogu stimulisati rast, ali i celokupnu zdravstvenu sliku vaše kose i vlasišta. Redovan unos vitamina u organizam, kroz hranu ili pak suplemente, oplemeniće vašu kosu i omogućiti joj da što brže naraste.

Pozitivne reakcije u kosi izaziva velika skupina vitamina koji uglavnom dolaze iz porodice B. Zapamtite da je pravilna ishrana, baš kao i uvek, ključ rešavanja svakog problema i da je daleko važnije to što unosite u svoje telo, nego šampon koji stavljate na glavu. 

Gubitak kose se uglavnom smatra muškim problemom, budući da mnogi od njih počnu da gube kosu pre svog 50. rođendana, ali to ne znači da su žene u potpunosti lišene ove neprijatnosti. Šta više, gubitak kose ženama deluje još traumatičnije i užasno je loše po njihovo samopouzdanje. No, svaka žena mora da zna da je sama za sebe zaista lepa i da se skoro svaki problem ovog tipa može bar malo ublažiti, ako ne i sprečiti. Zato, ukoliko u svojoj porodici imate žene koje su rano ostale bez dela kose, preduzmite mere opreza što pre.

Nemojte očekivati promene preko noći. To naročito važi za one mlade dame koje jedva čekaju da im poraste kosa kako bi (ponovo) promenile frizuru! Redovno skraćivanje krajeva pomoći će vam u određenoj meri, ali na taj proces se ne možete u potpunosti osloniti. Vama je potrebno nešto solidnije od toga. Ishrana bogata odgovarajućim vitaminima i nutrijentima koji pospešuju rast kose.

Kedrovo ulje i različite aminokiseline pokazale su se kao vrlo korisni nutrijenti kada je u pitanju nega kose. Kedrovo ulje, baš kao i koren koprive  hrane vašu kosu i svom se snagom bore protiv ćelavosti, te vas ne bi trebalo čuditi to što se brojni domaćinski šamponi (na koje sada pored celog tog šarenolikog izbora uopšte ne obraćate pažnju) prave upravo od pomenute biljke.

Porodica vitamina B je veoma velika i gotovo svi njeni članovi deluju blagotvorno na vašu kosu.

Biotin (nekada poznat kao vitamin B7, a u nekim krugovima i kao vitamin H) pomaže kod ozbiljnijih slučajeva, ali i onim devojkama koje prosto žele da im kosa malo brže raste. Njegov uspeh u „uređenju“ vaše kose zavisi prvenstveno od toga koliko se zdravo hranite.

Vitamin B12 pruža odličnu potporu tankoj kosi. Osim u formi suplemenata, može se naći i u raznim vrstama ribe, mleku i proizvodima od mleka, mesu, jajima, pa čak i u pahuljicama za doručak. Pored toga, ovaj vitamin jedan je od ključnih sastojaka u borbi protiv pojavljivanja sedih vlasi.

Folna kiselina (poznata pod nazivom vitamin B9) takođe je vrlo bitan za vašu kosu i nalazi se u mnogim vrstama voća, povrća i mahunarski, dok se pantotenska kiselina (vitamin B5), koja se nalazi u gotovo istim namirnicama, smatra tajnom duge i zdrave kose. 

Ne treba zaboraviti i na vitamine iz drugih grupa. Vitamin E je taj koji stimuliše cirkulaciju krvi u vašem organizmu, pa samim tim i zdravlje vašeg vlasišta. Možete ga naći, između ostalog, u zelenom povrću, orasima i mahunarkama.

Na kraju krajeva, svi znamo da ništa ne može da prođe bez dobrog starog vitamina C. Jedne od osnovnih asocijacija na ljudski zdravlje. Osim što je odličan nutrijent, vitamin C na ljudski organizam deluje kao izvrstan antioksidans i samim tim pročišćava vaš organizam od svih neželjenih supstanci koje mogu zakočiti rast vaše kose.

U pravi su oni koji kažu da lepota počinje iznutra, i to sa namirnicama i vitaminima koje unosite u vaš organizam. 


© All Rights Reserved - More under Terms and Conditions


Share on Facebook