Uelementu Croatia

Saveti za farbanje kose kod kuće

Saveti za farbanje kose kod kuće

Velik broj žena koje farbaju svoju kosu rade to same kod kuće. Nekima je odlazak kod frizera prevelik luksuz (znate i sami kako cene u frizerskim salonima mogu biti paprene), neke nemaju vremena za to, a postoje i one koje više nisu zadovoljne svojim starim frizerom, te više nemaju poverenja u druge. U koju god skupinu da spadate, morate znati da kod farbanja kose u kućnoj režiji postoje određena pravila kojih se morate pridržavati.

Ovaj proces je izvodljiv bez obzira na to koliko je vaša kosa dugačka, ali uspeh farbanja zavisi isključivo od vaše posvećenosti i spretnosti. Dame koje imaju dugačku kosu verovatno će odlučiti da iskoriste dve tube farbe za kosu i dva pakovanja hidrogena i to je ustaljena praksa, ali bilo bi mnogo preporučljivije da zaista naučite kako rasporediti jednu tubu na što bolji i ekonomičniji način. 

Izbor boje za kosu

Osobe koje ostaju privržene svom stilu nemaju ovaj problem, ali izbor odgovarajuće nijanse zaista je mukotrpan proces. Ukoliko želite da napravite zaista veliku promenu, jedini pravi savet koji bismo vam mogli dati jeste da odete kod profesionalca. Ali, ukoliko se radi o samo par nijansi, nećete imati nikakav problem da to izvedete kod kuće. Mnoge velike kozmetičke kompanije danas na svojim web stranicama objavljuju katalog svojih proizvoda, paletu svih boja koje su u ponudi i uputstva za upotrebu. Ukoliko se dvoumite između dve različite nijanse, dobro ih proučite i prostudirajte uputstva, kako ona na internetu, tako i ona koja dobijete uz farbu. Uz to, savetujemo vam da ne idete dalje od dve nijanse bilo tamnije ili svetlije od one koje već imate.

Polutrajne boje za kosu odličan su izbor za novajlije. Ukoliko dođe do bilo kakvih problema prilikom farbanja kose, ovakve boje će vas zaštititi od velikih oštećenja, a preporučuju se i u slučaju da odlučite da promenite vrstu farbe i ne budete sasvim sigurni u novi proizvod. 

 Priprema

Iako se većina novih farbi za kosu prodaju u pakovanjima koje sadrže aplikatore za nanošenje boje na kosu, iskreno vam preporučujemo da te posudice sklonite u stranu i iskoristite zasebnu opremu. Plastične činijice možete kupiti bilo gde i najmanji je problem naći onu koja vam se sviđa. U njoj ćete umutiti farbu zajedno sa hidrogenom. Češalj sa širokim zupcima, velike plastične šnale i četkice za nanošenje farbe naći ćete u svakoj prodavnici kozmetike. Uz to su vam potrebne i plastične rukavice (koje ćete najverovatnije dobiti uz samu farbu), kao i kašičica za mešanje smese. Ukoliko želite da učinite ovaj postupak nešto glamuroznijim, priuštite sebi jednu lepu „portiklu“ za farbanje kose, mada vam ona nije preko potrebna, običan peškir na ramenima sasvim će fino poslužiti. I to je to. Farbanje može da počne!

 

Ukoliko vam je ovo prvi out da se farbate kod kuće, preporučujemo vam da par sati pre pravog farbanja simulirate pokrete kako biste kasnije bili sigurni u to šta radite. Ukratko rečeo - testirajte svoje sposobnosti. Namestite sve što vam treba, odvojite kosu šnalama u par odeljaka i napravite par poteza četkicom po kosi kako biste se navikli na njih. Možda će vam cela ta akcija delovati u prvi mah smešno, ali verujte nam da je dosta efikasna.

Pre samog čina farbanja obucite neku staru majicu, najbolje onu koja ima širok okovratnik illi onu koja je se raskopčava. Iz kupatila sklonite one  tekstilne predmete koje ne želite da uprljate i odaberite peškir koji vam neće biti žao da uništite. Iako se ove mere opreza možda čine preterane, crnke koje imaju dug staž samostalnog farbanja sigurno znaju o čemu pričamo – farbanje je prljav posao, te stoga zasucite rukave!

Farbanje

Kao što smo rekli, bilo bi najbolje kada biste uz pomoć šnala kosu razdvojili na nekoliko delova. Kosa pre farbanja mora biti suva, a stručnjaci tvrde da je najbolje farbati relativno masnu kosu. Zbog toga kosu ne bi trebalo prati bar dva dana pre farbanja, jer prirodna ulja koja naša kosa luči poboljšavaju efekat bojenja.

Pošto pripremite kosu, zamočite četkicu u smesu i počnite sa farbanjem. Bilo bi preporučljivo da krenete od donjeg dela glave, ali verujemo da mnogi od vas neće odoleti da počnu od temena. Pazite da pravilno rasporedite farbu po celoj kosi, a na kraju možete sebi pružiti to malo zadiovoljstva i istrljati celu kosu rukama, pri tom masirajući glavu. Budući da sama farba pomalo pecka kožu na glavi, masiranje i češkanje je nešto što u tim momentima najviše prija. Kesa za glavu koja se stavlja po farbanju nije obavezan detalj, ali je dosta koristan, budući da uvek postoji mogućnost da ćete u suprotnom ubrljati neki zid ili komad nameštaja.

Savetujemo vam da pre i posle farbanja namažete rub lica i delove oko ušiju nekom masnom kremom, kako vam ono malo farbe koje vam pređe preko lica ne bi ostavilo vidljive tragove. Farbu ćete na glavi držati oko 30 minuta, u zavisnosti od toga šta piše na uputstvu (svaki proizvođač ima svoja pravila, te se nemojte uzdati u to da ista pravila važe za sve farbe), zatim je isprati sa toplom vodom, a na kraju oprati kosu šamponom i regeneratorom za farbanu kosu.

Ukoliko boja ispadne nešto tamnija nego što očekujete (ovo je vrlo česta pojava i budite spremni na taj rizik), predlažemo vam da što pre otrčite do kuhinje i kosu dodatno operete detrdžentom za pranje suđa. Ovaj postupak možete ponoviti za par dana, ali ne više od toga. Hemikalije u detrdžentima su dosta jake, ali bolje je njega iskoristiti par puta nego se odmah farbati u svetliju nijansu. 


Credits: 

© All Rights Reserved - More under Terms and Conditions


Share on Facebook